Perjantaina iltapäivällä saan puhelun Helsingistä ja ystävä varoittaa juomasta Haapamäellä vesijohtovettä. Tämän tiedon soittaja on saanut luettuaan Iltalehteä. Vähitellen, mutta kovin verkkaisesti, tieto Haapamäen vesijohtoveden juontikiellosta leviää. Tärkein tiedotuskanava on puskaradio. Keuruun kaupunki tekee kaikkensa, jotta Haapamäen asukkaat saisivat tiedon. Tieto ei kuitenkaan tavoita kaikkia ja moni juo vettä, kun on kuuma päivä ja saa myös vatsaoireita.
Näitä Ehec-epidemioita on Suomessa vuosittain 20-30 eli kyseessä ei ole ihan mahdoton asia, mutta kuitenkin sellainen, mikä on otettava tosissaan. Escherichia coli -bakteeri ilmentää tuoretta ulostesaastutusta ja on peräisin lähes yksinomaan ihmisten tai eläinten ulosteesta. E. coli -bakteerilla ilmentää mahdollisia terveysriskejä ja sitä pidetään hygieniaindikaattoreista parhaana.
Haapamäen juomavesi on keitettävä ennen käyttöä. Vesijohtoverkoston klooraus on aloitettu ja veden keittomääräys jatkuu ainakin vielä su-aamuna. Haapamäen vedenottamo on vaikeassa paikassa ja nyt kun järvivesien pinnat ovat poikkeuksellisen korkeana, niin voi olla, että E.koli saadaan aisoihin, mutta ongelma uusiutuu pian uudelleen. Tämän vuoksi Keuruun kaupungin olisi ohjattava Haapamäen talouksiin vesi Keuruun pohjavedenottamolta. Kun nyt jo hyvin moni on sairastunut, niin tällä tavalla säästyttäisiin mahdollisilta suuremmilta vaikeuksilta.
Tämä Haapamäen epidemia on käynnistänyt varsin aiheellisesti keskustelun tiedotuksesta tällaisessa tapauksessa. Keuruun kaupunki on tehnyt sen, mitä tämän hetken ohjeistus mahdollistaa, mutta tämä ei ole riittävästi, kun vielä puoli vrk saastumistiedon saannin jälkeen moni juo saastunutta vettä tietämättään.
Sain selville hyvän ajatuksen keskusteltuani keuruulaisen asiantuntijan kanssa. Hänen mukaansa on mahdollista käyttää Keuruun varsin tasokkaan kaavoitusosaston tietokantoja ja atk-ohjelmistoja tiedon välittämiseen esim. tietylle Keuruun osa-alueelle. Tässäkin Haapamäen tapauksessa olisi tieto tavoittanut välittömästi, jos käytössä olisi ollut sellainen valmius, minkä kaavoitusosaston tietotaito mahdollistaa.
Nimittäin jo nyt Keuruun kansalaisopiston opiskelijoille lähetetään tarvittaessa tekstiviestejä, jos esim. illan luento on peruuntunut tai aika on muuttunut. Opiskelija saa viestin suoraan kännykkäänsä ja on heti ajan tasalla. Tätä esimerkkiä olisi hyvä käyttää hyväksi ja kerätä koko Keuruun kaupungin alueelta asukkaiden kännykkänumerot tietokantaan, mistä sitten tarvittaessa voitaisiin varsin helpolla haulla saada oikea kohderyhmä esille ja tiedottaminen txt-viestillä onnistuisi välittömästi.
Nyt Haapamäen tapauksessa suurin osa sai tiedon pikavauhdilla, mutta liian moni liian myöhään. Kännykkätietokantaa Keuruun kaupunki voisi hyödyntää myös muissa tiedotuksissaan, ei vain veden keittovaatimuksissa. Tämä tapa sopisi muihinkin varoituksiin tai muuten tiedon jakamiseen laajan kaupungin alueella.
Saamani tiedon mukaan Suomessa on jo nyt muutama kunta, joka on kokeillut koko asujaimistoonsa kännykkätiedottamista. Tämä olisi tärkeä asia, minkä toteuttamiseen saisi mitä todennäköisimmin yhteiskunnan (valtio tai EU) tukea. Nyt Keuruun kaupunki vain suunnittelemaan uutta tiedottamisstrategiaa ja synnyttämään pikimmiten txt-viesti –hanke.