Kuin samasta puusta
K-S sairaanhoitopiiri piti juhlakiertueensa infotilaisuuden torstai-iltana Keuruun lukion auditoriossa. KSSHP:n johtaja Juha Kinnunen esitteli uuden sairaalan toiminta-ajatusta. KSSHP:n johtajaylilääkäri valotti suomalaisten ja keskisuomalaisten sairastuvuutta Keuruun näkökulmasta. Psykiatrian toimialueen johtaja ylilääkäri Tarja Seuri kertoi, miten psykiatrinen hoito Keski-Suomessa tapahtuu ja miten mm. Juurikkaniemen sairaala toimii nyt ja tulevaisuudessa.
Silloin kun pidetään vuosijuhlan tapainen esittelytilaisuus, niin ensimmäinen perusvaatimus olisi, että esiintyjät puhuisivat perustellusti totta. Johtaja Juha Kinnunen oli omaksunut aivan uuden roolin. Johtajasta oli tullut mitä lipevin lobbari, uuden sairaalan ja Keuruun tulevaisuuden tietäjä ja opastaja. Kun vauhtiin päästyään Kinnunen ei vain ihmetellyt Keuruun toimintoja, niin osansa saivat myös Tampereen yliopistollinen sairaala. Suhtautuminen oli Kuopiota kehuva, Tamperetta kyseenalaistava ja ennen kaikkea Keski-Suomen Sote-2020-visiota ylistävä. Menipä johtaja Kinnunen vauhdissaan niin pitkälle, ettei huomannut mitä sanoi todetessaan. Sitten kun demokratia on päätöksensä tehnyt, niin pulinat pois korostaen sairaanhoitopiirin kunnioittavan kunnan demokraattisia päätöksiä.
Mitähän tämä ”sitten kun” tarkoitti? Mitäpä muutakaan saattoi, kun ko. asia todentui myös Powerpoint –esityksessä taululle. Uhkarohkea oli johtajan esitys, minkä perusteella K-S sairaanhoitopiiri ei hyväksy eikä tunnusta Keuruun kaupunginvaltuuston 13.10.2014 päätöstä, minkä mukaan Keuruu valitsi SOTE-alueekseen Tays:n Kys:n sijaan.
Johtaja Juha Kinnunen oli vain muutama päivä sitten ottanut asiakseen informoida keuruulaisia median kautta kysyen tietävätkö keuruulaiset, että Tays –päätös tarkoittaisi keuruulaisten päivystyksen siirtymistä Tampereelle. Ja jos tämä pitäisi paikkansa, niin tiedolla olisi merkityksensä, mutta kuten tilaisuudessa Keuruun kaupunginhallituksen I varapuheenjohtaja Harri Oksanen korjasi, niin Keuruu voi jatkaa päivystystään K-S keskussairaalassa vanhaan malliin, jos näin haluaa. Se on vain Taysin ja Kysin neuvottelukysymys.
Juurikkaniemi –kysymyksellä on palloteltu shokeeraavasti. On väitetty, että Tays-päätöksen kautta Juurikkaniemen n. 60-70 työpaikkaa menetetään. Tätä käsitystä Juurikkaniemen merkityksestä osana KSSHP:n toimintaa korosti ylilääkäri Tarja Seuri. Kuitenkin tämän kortin ampui alas johtajaylilääkäri Vesa Kataja todeten, ettei Juurikkaniemen tulevaisuus ole riippuvainen kummastakaan Sote-alueesta, Taysista ja Kysistä. Juurikkaniemen tulevaisuus on kiinni valtiovallan psykiatrian linjauksista, ei sote-alueesta.
Tilaisuus oli muutenkin varsin paradoksaalinen. Vastakkain-asettelu näkyi kaikessa läpi keskustelun. Keuruun valtuuston puheenjohtaja Lauri Oinonenkin kaivoi Juurikkaniemi-kortin esille, vaikka johtajaylilääkäri Kataja oli juuri päässyt toteamaan, ettei Juurikkaniemen tulevaisuus ole kiinni Sote-alueeesta. Muutenkin Keuruun korkein päättäjä väheksyi johtaja Kinnusen tavoin oman valtuustonsa 13.10. tekemään Sote-alue –päätöstä. Niin Juha Kinnusella kuin Lauri Oinosella tuntui olevan taskussaan sellaista tietoa, ettei valtuuston kahdenkolmasosan enemmistöllä tehty päätös olisi kestävä. On kovin mielenkiintoista katsoa, mitä tekemistä Timo Koiviston valinnalla Jyväskylän kaupunginjohtajaksi on Keuruun tulevaisuuden kanssa.
Ylilääkäri Tarja Seurin mukaan kaikki psykiatrian hoidossa tuntui olevan erinomaisesti kunnossa, paremminkin kuin muualla. Seuri kuitenkin unohti sen, että juuri KSSHP:n lasten psykiatrian osastolla on ollut viime vuosina valtakunnallistikin uutisoitu totaali kaaos, kun lääkäri toisensa jälkeen on ollut sotajalalla. Vain muutama viikko sitten KSSHP teki päätöksen lasten psykiatrian siirtämisestä Jyväskylästä Kuopioon.
Tilaisuuden lopuksi hiljaa koko tilaisuuden ajan ollut kaupunginjohtaja Timo Louna yhtyi Kinnusen, Seurin, Katajan ja ennen kaikkea Oinosen mantramaiseen lauluun kyseenalaistaen yksipuolisella sanomallaan esimiestensä tekemän Sote-päätöksen.
Johtaja Juha Kinnunen päätti kokouksen kevennykseen, mikä oli pakko tehdä. Kinnunen oli ollut tilaisuudessa opastaja ja Keuruun tietäjä. Mies lainasi pian lähestyvää tiernapoika-aikaa todeten, ettemme ole tulleet tänne viekkaudella….